Jumaat, 24 Oktober 2008

ANTOKIA - kisahmu sering disebut

Sedar Tak Sedar

Subhanallah, Alhamdulillah, Allahhuakbar. Satu kisah yang sering kita umat Islam menyebut-nyebutnya di malam Jumaat, tapi tidak tahu perjalanan peristiwa yang menyentuh jiwa agama ini, lantaran kerana tidak sedar akan kewujudannya dalam helaian sejarah perjuangan umat yang menyembah Ilahi yang Maha Esa. Kisahnya tercatat dalam himpunan cerita-cerita al-Quran.

Sejarahnya penuh dengan; sifat kebertanggungjawaban, amanah dengan risalah Ilahi, korban jiwa dan raga, berani pada yang hak, bersatu dengan tali Allah, kesatuan gerak kerja, berpegang aqidah yang tulus dan mantap, keyakinan yang tinggi, tawakkal yang jitu, kefahaman yang jelas, keikhlasan yang tinggi, tidak takut dengan ancaman, dan tidak terasa dengan cacian.

Kisah Pelajaran Untuk Kita Semua

Sebuah kampung atau negeri yang terkenal dengan nama Antokia, kisah kehidupan penduduknya telah dirakam oleh Allah dalam surah Yasin. Ianya terletak di selatan Turki, hampir dengan negara Syria menjadi sejarah yang agung bagi penganut agama Masihi kerana di sana masih terdapat kesan peninggalan sejarah agama mereka.

#Firman Allah swt :
(( واضرب لهم مثلا أصحاب القرية إذ جاءها المرسلون ))
Maksudnya : "Dan buatlah satu perumpamaan untuk mereka (untuk kaum engkau wahai Muhammad yang mendustakanmu), penduduk kampung yang didatangi utusan-utusan".

Semua ulama Tafsir mengatakan penduduk negeri itu ialah Antokia. Dulunya dia terkenal dengan nama Antioch. Mengikut pendapat Ibn Abbas ra dan kebanyakan ulama, orang yang diutuskan itu adalah sahabat Nabi Isa as, mereka diutus untuk menetapkan ajaran risalah Nabi Isa as di negeri tersebut.

#(( إذ أرسلنا إليهم اثنين فكذبوهما فعززنا بثالث فقالوا إنا إليكم مرسلون ))
Maksudnya : "(Ingatlah) ketika Kami utuskankan kepada mereka dua orang utusan lalu mereka mendustakan dua orang tersebut. Kemudian Kami kuatkan dengan (diutuskan) utusan yang ketiga (pula), maka ketiga-tiga utusan itu berkata : 'Sesungguhnya kami adalah orang yang diutuskan kepada kamu semua'."

Sepertimana yang dipetik dari kata Ibn Ishak dari Ibn Abbas ra, Ka'ab al-Ahbar ra dan Wahab bin Munabbih ra : Di dalam negeri tersebut, terdapat seorang raja yang bernama Antikhas bin Antikhas. Dia serta rakyatnya menyembah berhala. Lalu dengan perintah Allah swt, Nabi Isa as mengutuskan dua orang sahabatnya kepada mereka. Tapi, malangnya mereka terlalu cepat mendustakan utusan tersebut. Kemudian dikuatkan kumpulan utusan itu dengan seorang lagi utusan yang lain menjadikan mereka seramai tiga orang.

Seperti utusan-utusan ilahi yang lain, mereka menyeru penduduk negeri tersebut untuk menyembah Allah swt yang telah menciptakan mereka, meninggalkan amalan penyembahan patung-patung berhala yang tunggul itu. Namun ajakan itu disertai dengan ejekan. Berlaku beberapa perdebatan di antara mereka.

# (( قالوا ما أنتم إلا بشر مثلنا وما أنزل الرحمن من شيء إن أنتم إلا تكذبون ))
Maksudnya : "Mereka menjawab : 'Kamu tidak lain hanyalah manusia seperti kami dan Allah Yang Maha Pemurah tidak menurunkan sesuatupun, kamu tidak lain hanyalah pendusta'."

Kata-kata mereka : "...Allah Yang Maha Pemurah tidak menurunkan sesuatupun..." bukti menunjukkan bahawa mereka tahu akan kewujudan Allah akan tetapi mereka ingkar dengan Risalah Kenabian, dan menyembah patung-patung yang dianggap sebagai perantara kepada Allah. Tetapi Allah Maha Suci dari apa yang mereka ada-adakan.

Mereka tidak dapat menerima mengapa Risalah Kenabian ini dibawa oleh manusia seperti mereka juga yang ada sifat makan dan minum, berjalan ke pasar, berkahwin, beranak-pinak dan sebagainya. Mereka mahukan orang yang risalah ini mestilah orang yang pelik dari orang lain, yang bersifat dengan sifat-sifat yang ganjil dan aneh tidak seperti kebiasaan orang ramai.

Kemudian mereka dijawab seperti demikian:
# (( قالوا ربنا يعلم إنا إليكم لمرسلون # وما علينا إلا البلاغ المبين ))
Maksudnya : "Mereka berkata : 'Tuhan kami mengetahui bahawa kami adalah orang yang diutus kepada kamu # Dan kewajiban kami tidak lain hanyalah menyampaikan (perintah Allah) dengan jelas'."

# (( قالوا إنا تطيرنا بكم لئن لم تنتهوا لنرجمنكم وليمسنكم منا عذاب أليم ))
"Mereka menjawab : 'Sesungguhnya kami bernasib malang kerana kamu, jika kamu tidak berhenti dari kerja (menyampaikan risalah) ini nescaya kami akan merejam kamu dan kamu pasti merasa siksa yang pedih dari kami'."

Ajaran yang dibawa utusan itu dirasakan seperti menyekat kebebasan yang telah lama mereka kecapi, melawan arus nafsu kehidupan yang telah lama mereka rasakan. Lantas utusan ini dianggap sebagai orang yang memecah-belahkan masyarakat mereka kerana ada sebahagian mereka yang dilembutkan hati mereka oleh Allah swt mengikuti ajaran tersebut.

# (( قالوا طائركم معكم أئن ذكرتم بل أنتم قوم مسرفون ))
"Utusan-utusan itu berkata : 'Nasib malang itu adalah disebabkan kamu sendiri. Apakah jika kamu diberi peringatan (kamu mengancam kami pula)? Sebenarnya kamu adalah kaum yang melampaui batas'."

Perjuangan

# (( وجاء من أقصا المدينة رجل يسعى قال يا قوم اتبعوا المرسلين # اتبعوا من لا يسئلكم أجرا وهم مهتدون ))
"Dan telah datang dari hujung kota seorang lelaki dengan berlari, lantas berkata : 'Wahai kaumku ikutlah (ajaran) utusan-utusan itu # Ikutlah orang yang tidak meminta apa-apa ganjaran upah dari kamu dan mereka adalah orang yang diberi petunjuk'."

Seorang lelaki apabila terdengar sahaja kedatangan tiga utusan itu ke kotanya yang datang dengan mempercepatkan langkah jalannya itu bernama Habib bin Mura seorang tukang kayu dihujung kota. Dia seorang yang suka bersedekah. Datangnya itu dengan niat ingin menolong kumpulan risalah kenabian ini dengan menyeru kaumnya :

# (( وما لى لا أعبد الذى فطرنى وإليه ترجعون # ءأتخذ من دونه ءالهة إن يردن الرحمن بضر لا تغن عنى شفاعتهم شيئا ولا ينقذون # إنى إذا لفى ضلال مبين # إنى ءامنت بربكم فاسمعون ))
"Mengapa aku tidak menyembah (Tuhan) yang telah menciptakanku, dan kepadaNyalah kamu (semua) akan dikembalikan # Patutkah aku menyembah tuhan selain dariNya? Jika (Allah) Yang Maha Pemurah mengehendaki mudarat kepadaku nescaya syafaat mereka (tuhan selain dari Allah) tiada memberi apa-apa faedah sikitpun untukku dan tidak dapat menyelamatkanku # Sesungguhnya aku kalau begitu (kalau menyembah juga tuhan selain dari Allah) pasti berada dalam kesesatan yang nyata # Sesungguhnya aku telah beriman kepada Tuhan kamu (utusan-utusan tadi) maka dengarlah pengakuan keimananku'."

Diriwayatkan oleh Ibn Abbas ra, Kaab ra dan Wahab ra bahawa apabila lelaki itu berkata dengan kata-kata demikian di hadapan kaumnya dia disambar dan dicampak kemudian dibunuh. Tiada seorangpun yang ingin menolongnya.

Dalam nukilan yang lain dia direjam dengan batu oleh kaumnya dan dikeluarkan kerongkongnya. Tetapi dia tidak putus-putus berdoa : "Ya Allah ya Tuhanku! Berilah petunjuk untuk kaumku kerana sesungguhnya mereka tidak tahu", sehinggalah dia mati syahid.

#(( قيل ادخل الجنة قال ياليت قومى يعلمون # بما غفرلى ربى وجعلنى من المكرمين ))
"Dikatakan (kepadanya) : 'Masuklah ke syurga'. Ia berkata : 'Alangkah baik sekiranya kaumku mengetahui # Apa sebab Tuhanku mengampunkanku dan memasukkanku ke dalam golongan orang yang mulia'."

Di saat dia meninggalkan dunia, malaikat mengunjunginya sambil menyampaikan bahawa Allah telah mengampuni dosanya dan dia akan dimasukkan syurga. Dia mendapat nikmat sepertimana yang dijanjikan Allah kepada mereka yang berjuang di jalanNya.

Pejuang di jalan Allah tidak kira samada dia seorang tukang kayu, seorang nelayan, petani, pegawai kerajaan, cikgu, usahawan, doktor, menteri atau lain-lain. Sesiapa saja yang pernah mengucapkan kalimah لا إله إلا الله محمد رسول الله maka dia seorang penda'i. Dia bertanggungjawab terhadap agamanya, membelanya ketika ia lemah, mempertahankannya ketika ia diserang, menangkis tohmahan terhadapnya, menyebarkan intipatinya pada orang lain, menghayati dan mengamalkannya untuk dirinya, keluarganya, masyarakatnya, negaranya dan dunianya.

Bukanlah penghuni syurga itu tiketnya terdiri dari mereka yang mendalami ilmu Usuluddin, Syariah, Qiraat, Tafsir, seorang imam, tok kadi, ustaz atau ustazah. Tetapi tiketnya ada pada orang yang mengambil Risalah Kenabian ini dengan sentuhan hati nuraninya. Dia berjalan di atas muka bumi ini dengan cahaya Tuhannya, dia tampak hidup bersama dengan manusia lainnya tapi hatinya bersama dengan makhluk-makhluk Allah yang suci di atas sana, dia sungguh-sungguh bersandar kepada sumber kehidupan dari Tuhannya, dan yang pastinya dia tidak membiarkan agamanya hanya sekadar di atas namanya. Bahkan seorang pecacalpun boleh dimasukkan ke dalam syurga jika dia seorang benar-benar hamba kepada Tuhannya.

Kita tidak akan ditanya adakah kita berjaya dengan dakwah kita, tapi kita akan ditanya adakah kita menjalankan dakwah Islam itu...

1 ulasan:

Masjid Temerloh Jaya berkata...

terima kasih, ana dah baca tafsir anta.