Selasa, 18 November 2008

I'JAZ HUKUM TAJWID 2

Bismillahirrahmanirrahim

Pada kali ini, kita masih cuba mengupas beberapa hikmah Allah swt menyuruh kita mentadabbur bacaan ayat al-Quran. Memanglah, membaca al-Quran sambil merenung akan maknanya adalah sesuatu yang sudah biasa diamalkan oleh kita, adapun di sini saya ingin membawa kepada satu lapangan tadabbur yang lain pula iaitu kita tadabbur dari sudut zahir kalimah itu sendiri.

Sepertimana yang telah saya sebutkan sebelum ini, bahawasanya penambahan binaan sesuatu kalimah menunjukkan penambahan dari segi makna. Sebab itu, secara zahirnya kita nampak sesuatu kalimah yang datang dengan bentuk mad yang lebih panjang dari mad asli maka ianya adalah satu tanda ingin memberitahu kepada kita bahawa ada hikmah kalimah itu didatangkan oleh Allah swt sebegitu rupa.

Saya akan bentangkan beberapa contoh dari kalimah ayat-ayat al-Quran yang datang dengan bentuk mad yang lebih panjang dari mad asli untuk sama-sama kita kenal bahawa mad ini datang bukan sebarangan dan tanpa tujuan; bahkan ia datang untuk menerangkan betapa pentingnya kalimah tersebut dengan membawa makna yang perlu diberi lebih perhatian.

Contoh

Contoh kalimah sebegitu rupa banyak terdapat dalam al-Quran, namun saya membawa sebahagian kecil darinya seperti berikut :

1) Nama-nama Hari Kiamat ;
1- Kalimah الطآمة : dalam surah al-Nazi'at ayat 34 (( فإذا جاءت الطآمة الكبرى )).
Maksudnya : "Maka apabila malapetaka yang sangat besar (Hari Kiamat) telah datang".
2- الحآقة : Surah al-Haaqqah ayat 1.
"Hari Kiamat" (yang pasti terjadi).

Ketika mana kita merenung dua kalimah tersebut, ianya menunjukkan perkara yang besar dan bukan biasa. Cuba kita bandingkan kalimah الطآمة dan الحآقة yang menunjukkan makna dari segi teruknya suasana Hari Kiamat itu sendiri, di kala itu manusia semuanya diseru untuk datang ke perbicaraan mahkamah Allah swt, manusia lari ke sana ke mari dengan suara yang hiruk-pikuk, gunung-ganang beterbangan, awan dan langit dilipat seperti tikar yang dilipat, ahli syurga disuruh masuk ke dalam syurga dan ahli neraka juga disuruh masuk ke dalam api neraka yang panas membahang. Sepertimana firman Allah swt :
(( ياأيها الناس اتقوا ربكم إن زلزلة الساعة شيء عظيم )) surah al-Hajj ayat 1.
"Hai manusia, takwalah (takutlah) kepada Tuhanmu, sesungguhnya kegoncangan Hari Kiamat itu adalah sangat dahsyat".
Sebab itu kalimah ini didatangkan dalam bentuk mad yang panjang (dalam ilmu Tajwid dikenal sebagai Mad Lazim Kalimi Musaqqol) supaya bila kita membaca ayat tersebut kita ada masa untuk merenung makna kalimah lalu air mata kita berjatuhan kerana takutnya akan suasana hari yang sangat dahsyat itu.

Berbeza pula dengan kalimah القارعة dan الواقعة juga menunjukkan makna Hari Kiamat, tetapi tidak didatangkan dengan bentuk mad yang panjang, bahkan hanya mad asli sahaja. Kenapa?
Inilah kebijaksanaan Allah swt yang Maha Bijaksana, makna yang sama tapi berbeza bentuk kalimah. Ini adalah kerana kalimah القارعة dan الواقعة menyentuh dari sudut masa pula. Dua kalimah tersebut tidak memerlukan masa yang panjang untuk dituturkan kerana ianya menunjukkan masa datangnya Hari Kiamat juga tidak memerlukan masa yang panjang, ianya datang secara tiba-tiba dan manusia ketika itu tidak sangka dan tidak bersedia apa-apa sepertimana firman Allah swt dalam surah yang sama juga ayat yang ke-2 :
(( يوم ترونها تذهل كل مرضعة عما أرضعت وتضع كل ذات حمل حملها وترى الناس سكارى وما هم بسكارى ولكن عذاب الله شديد )).
Maksudnya : "Pada hari yang kamu lihat kegoncangan itu, wanita yang sedang menyusukan anak melepaskan anak tersebut, dan wanita yang sedang hamil keguguran, dan kamu melihat manusia ramai ketika itu dalam keadaan mabuk padahal mereka tidak mabuk dan akan tetapi (kerana) azab Allah sangatlah dahsyat"

Hari Kiamat yang bakal menjelang itu, benar mempunyai dua ciri yang telah kita sebutkan tadi :
1) Suasana yang dahsyat dan menggerunkan.
2) Datang dengan secara tiba-tiba dan laju.

Bersambung...

Tiada ulasan: